joi, 27 februarie 2014

O planta ajutatoare-stevia

Stevia este o planta cu frunze, mica ca si dimensiune, dulce, de origine din America de Sud, fiind folosita de catre triburile native de guarani din Paraguay de secole. Este singura varianta ce contine mai putini carbohidrati decat zaharul obisnuit si are suficienti nutrienti fiind sigura pentru consumul uman ca si alte plante, cum ar fi busuiocul, menta, cimbrul, etc.
Pentru ca stevia  are zero calorii, zero carbohidrati si index glicemic zero, reprezinta optiunea perfecta pentru indivizii care nu pot sau nu vor sa aiba fluctuatii rapide in nivelul glucozei. Sunt incluse persoanele cu diabet, hipo si hiperglicemie si toate persoanele care vor sa mentina un stil de viata sanatos. Indezul glicemic, sau IG, masoara cat de repede o mancare va creste nivelul de glucoza din sange. Alegerea unui tip de mancare care produce zero fluctuatii in nivelul glucozei este o componenta importanta pentru sanatatea pe termen lung si reducerea riscului de a dezvolta boli de inima sau diabet. Prin faptul ca stevia ajuta la reducerea consumului de calorii si index glicemic, stevia  poate contribui semnificativ la orice plan de pierdere in greutate. 
Studii stiintifice recente stabilesc ferm ca aceasta planta dulce are, defapt, multe beneficii pentru sanatate, derivate fito-chimice, compusi care ajuta sangele sa controleze nivelul de zahar, colesterol, tensiunea arteriala, in plus fata de utilizarea sa ca indulcitor natural. Impreuna cu cresterea cererii de alternative alimentare cu putine calorii, stevia a atras atentia iubitorilor de sanatate, de fitness si de viata in general.
Stevia este o planta saraca in calorii. Componentele acestei plante sunt de 40 de ori mai dulci decat zaharul. Dulceata de zahar din stevie este datorata mai multor compusi glicosidici, inclusiv stevioside, steviolbioside, rebaudioside AE, precum si dulcoside.
Extracte de stevie, cum ar fi rebaudioside-A, se dovedesc a fi de 300 de ori mai dulci decat zaharul. Spre deosebire de zahar, extractele de stevie au mai multe proprietati unice, cum ar fi viata lunga la raft, toleranta la temperaturi ridicate, non-fermentative, si contine aproape 0 calorii.
In plus, planta de stevie are steroli, compusi antioxidanti, cum ar fi triterpene, flavonoide, taninuri. Unii dintre flavonoizii polifenolici antioxidanti prezenti in stevie este kaempferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitrin, isosteviol etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu